Skip to main content

Ny bok om søstrene
Bokken Lasson og Oda Krohg

Kristi har laget forestillinger om søstrene Bokken Lasson og Oda Krohg. Nå knytter hun livene til de to søstrene sammen, og skriver bok.

Det var en aldersforskjell på ti år mellom Oda og Bokken, og det fikk stor betydning fordi samfunnet endret seg i et voldsomt tempo. Den gamle embetsmannsstaten gikk i oppløsning, og Norge ble industrialisert.

Søstrene gjorde seg sterkt gjeldende i kulturlivet både i Norge og i utlandet. Oda som maler, og som en del av ledelsen for den uformelle gruppen som ble kalt Kristiania-bohemen sammen med Christian Krohg og Hans Jæger. Bokken på sin side gjorde etter hvert suksess som visesanger på kontinentet, først og fremst i Tyskland, før hun kom hjem til Kristiania hvor hun etablerte Chat Noir etter parisisk mønster sammen med Vilhelm Dybwad.

Søstrene hadde et svært forskjellig forhold til menn. Oda, som var eldst, er blitt sett på som en femme fatale, en kvinne som menn kan dø av. Det er en vanlig oppfatning at hun benyttet seg av menn, men det går også an å se det på en annen måte: Kvinner hadde få rettigheter og lite frihet. Oda tok seg friheter. Det var ikke noe rettferdig samfunn.

Bokken på sin side hadde tro på den store kjærligheten. Dessverre ble hun skuffet gang på gang. Prinsen på den hvite hesten kom ikke. Eller gjorde han det?

Søstrenes forskjellige innstilling til kjærlighet og til menn blir et viktig omdreiningspunkt i den nye boka som kommer høsten 2025.

Bokprosjektet har fått støtte fra Fritt Ord og NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening).

Bokken Lasson - Kristi Kinsarvik
En forestilling om Oda Krohg - Bohemens prinsesse
Bok av Kristi Kinsarvik - Barndom mellom øst og vest

Barndom mellom øst og vest

Dette er ei tidsreise tilbake til Norge slik det var på 1950- og 60-tallet. Kristi Kinsarvik har skrevet om sin egen barndom, men her er det nok mange som vil kjenne seg igjen og plutselig huske ting de nesten hadde glemt.

For 50- og 60-tallet var virkelig annerledes. Det var fortsatt hester i gatene i Oslo, og det var ingen som hadde fjernsyn, for det var ikke kommet enda.

Boka er illustrert med fotografier fra 1950- og 60-tall, både private bilder og bilder fra offentlige samlinger. Baksidebildet er en stolrygg skåret og malt av Kristis bestefar, Lars Kinsarvik.

Boka koster kr. 150 pluss evt. forsendelse. Boka kan bestilles her.

Kari Svendsen, visesanger og Oslo-jente skriver:

«Veldig morsomt gjensyn med barndom og oppvekst i Oslo på 1959- og 60-tallet! Gjett om jeg kjente meg igjen! Er imponert over detaljene – lukter og smaker – og Frognerbadet!»

Torbjørn Ljones, Kvitanesen skriver:

«Kristi Kinsarvik har laga ei fin minnebok. Tekstane frå Hardanger gir liv til ei tid som er forbi, men som er viktig å ta vare på. Ho skriv om kvardagen slik ho ser han utanfrå. Men sidan ho kjenner bygda så godt, vert alt likevel ekte og rett.»

Birgit Jaastad:

«Eg la meg på sofaen og las boka i eitt drag, så fengslande lesnad var det!»