Foto: NRK skjermdump
Her og nå!
Convivium på TV på beste sendetid lørdagskvelden
Haagen Ringnes ønsker velkommen til lørdagsprogram tidlig i 1970. Åtte poster på programmet:
1. Åpning og kjenningsmelodi 2. Fredrik Grønningsæter og Mathilde Oftedahl Broch i debatt om Statskirken 3. Convivium fremfører visa «Fergemann tid» 4. Intervju med vokalist Kristi Kinsarvik og herrene i Convivium 5. Convivium fremfører «Dirty Old Town» 6. … osv
Foto: Ole Torp, Bergens Arbeiderblad
Convivium
Convivium etter en konsert i Bergen tidlig på 1970-tallet. «Velkommen igjen og takk, Convivium. Når kommer platen?»
(Bergens Arbeiderblad)
Foto: Dagbladet
Dolphins
Fra den store avslutningskonserten til viseklubben «Dolphins» som ble holdt i Aulaen i Oslo. Alt som kunne krype og gå av ledende folk i visemiljøet var med.«Gruppen Convivium må vel sies å være kveldens beste innslag, ikke minst takket være vokalisten Kristi Kinsarvik».
(Dagbladet)
Plateslipp med Convivium
Gruppa besto av Øyvind Torp og Roger Stokke (gitarer), Kjell Grønvold (bass) og Kristi Kinsarvik (vokal). Gruppa turnerte i Norge, og deltok på flere festivaler. LP-en Convivium ble utgitt på Polydor, og distribuert av Den norske Bokklubben, i tillegg til å være i vanlig salg. Siden Den norske Bokklubben engasjerte seg i å få musikken vår ut til folket, fikk vi kontakt med deres fantastiske designer, Bruno Oldani. Han kjøpte en gammeldags tutegrammofon, lakkerte den hvit og hengte ei papir-due over. Det ble et veldig fint cover.
LP-en er nå utgitt på nytt som CD på «Norske Albumklassikere». (Det var da den fikk den oransje stripa til venstre på coveret.)
Kristi Kinsarvik og Mari Eggen fotografert av Holger Fangel i forbindelse med CD-slipp av «Akantus, slåttar og viser frå Gudbrandsdalen», 1992.
Akantus
Kristi hadde gode kontakter blant sangere i Gudbrandsdalen, og fikk lære viser av Ragnhild Angard, Erling Kjøk, Per Åsmundstad og Live Hove. Dessuten hadde hun hørt mye på opptak av Kristian P. Åsmundstad og Rønnaug Vangen. I 1991 hadde Mari Eggen vunnet landskappleiken, vanlig fele, som første kvinne noen gang. Kristi ville gjerne lage en CD med slåtter og viser fra Gudbrandsdalen, og Mari ble med. På Huldrekvæe av Edvard Storm, spiller Elisabeth Kværne langeleik, det er jo huldras instrument.
Josefine Visescene
De fire i det første styret for Josefine Visescene, t.v.: Lars Klevstrand. Foran: Kristi Kinsarvik og Kari Svendsen. T.h: Jørn Simen Øverli. I midten troner vise-Norges pater familias, Erik Bye. Josefine Visescene ble etablert i 1995, som en kulturarena for visekunst, og er i dag Nordens eldste og en bauta i norsk visehistorie. Visescenen har fortsatt tilhold i Josefine vertshus i Homansbyen i Oslo.
Erik skrev i boka Vinterlys, 2001: «Til Kristi, med varm takk for din sang og vårt samarbeid på Josefine! Erik».
Foto: Chepstow-Lusty
«By og land, ild og vann»
Kari Svendsen og Kristi laget en forestilling for Det Norske Teatret som de kalte «By og land, ild og vann». Karis Oslo-viser og Kristis folkeviser. Kjetil Skaslien var med på trekkspill, Kari spilte banjo. Kristi var fritatt.
Skjermdump: Privat video
Bahram Surizehi
Bahram som er fra Iran, Baluchistan, kom til Norge som flyktning, og han og Kristi begynte å samarbeide. Hun lærte å synge hans sanger på hans språk, han syntes hennes stemme passet, og hun syntes det var morsomt å komme inn i en helt annerledes kultur. Han spilte benjo, et instrument som har en del til felles med langeleik. De var flere ganger med i TV-programmer på NRK, var med på folkemusikkfestivaler og deltok på en konsert i Paris for nasjonale minoriteter i Iran.
O, Mani Doust, bja, bja, bja
De ble invitert til Qatar, der det er mange baluchiske fremmedarbeidere. Og i Qatar ble det konserter med andre musikere. I salen satt det menn, det var bare menn som skulle synes i offentligheten. En gang ble Kristi klar over at det satt noen damer helt bakerst. De var nok veldig vågale. Det var mye halloi, og da de sang og spilte O, mani doust, bja, bja, bja (Å, min kjære, kom, kom kom!) reiste herrene seg i salen og ropte ut sitt bifall.
Men det var mye Kristi ikke skjønte, og da familien hun bodde hos fikk greie på at hun hadde vært ute i byen og tatt en drosje, var hun ikke velkommen lenger. Det ble en stor oppvask, hun ble innkalt til mannsrommet, der kvinner ellers ikke har adgang, og saken ble lagt fram på et språk hun ikke forsto. Bahram vendte henne ryggen. Men hun fikk heldigvis låne en telefon, og British Airways endret billetten hennes, slik at hun kunne fly ut samme dag. Kristi ble kjørt til flyplassen mens islamske salmer durte fra musikkanlegget i bilen.
Kongen, som sitter og lytter, var fornøyd. Foto: Jan Bjurgren
Åpningen av Nasjonalparken på Dovrefjell
Bahram og Kristi fikk et oppdrag i forbindelse med åpningen av nasjonalparken på Dovrefjell, men etter episoden i Qatar (se over), var samarbeidet slutt. Derfor fant hun ut at det var like greit å gjøre det alene. Under middagen inne på Kongsvold Fjellstue sang hun baluchiske viser i baluchisk drakt. Ute på fjellet sang hun lokkerop (huing) etter Olav Aukrust, i harding-bunad.
«At H.M. Kong Harald var til stede gjorde selvsagt dagen helt spesiell for meg og alle som var til stede. Jeg vil takke deg hjertelig fordi du bidro til å gjøre vårt arrangement både på Hjerkinnhø og på Kongsvold Fjeldstue til en opplevelse for oss alle.» – Børge Brende
RAFT, f.v.: Øystein Johnsen, basstrompet, Kristi Kinsarvik, vokal, Helene Høye, fiolin, Svein Erik Martinsen, gitar.
RAFT
Opptak fra Studio NRK Oslo
RAFT holder konsert i Oslo Ladegård, og gjør et opptak for radio i Studio NRK Oslo samme dag. Kristi og Helene er folkemusikerne som gir rom for crossover innen folkemusikkens rammer, med lokkevisa Kella mine mello i en spennende og ny versjon.
Rundt et flygel
Her spiller Kåre Grøttum George og Ira Gerswins «Embraceable You». Kristi var med i programmet «Rundt et flygel» i NRK P2 Oslo i 2003, som Grøttum ledet sammen med Tine Skolmen. Anne Brown, som var Kristis lærer i mange år, var Gerswins yndlings-sanger. Den første Bess i «Porgy and Bess».
Samarbeidet rundt det musikalske innslaget ble så bra at Kristi bestemte seg for å forsøke å shanghaie pianisten til oppsetningen av musikkspillet Drømmenes land på Norsk Utvandrermuseum på Stange senere på året. Det gode samarbeidet med Kåre Grøttum fortsatte også de to neste årene med oppsetningen av forestillingen om Inger Hagerup.
Foto: Geir Bølstad
Anne Brown
Kristis kjære lærer gjennom mange år, Anne Brown.
Hun var den første Bess i «Porgy and Bess» av Gerswin, og en legendarisk sanger.
Foto: Marianne Sunde
Nawal El Saadawi
Kristi med sin venn Nawal El Saadawi på legekongress.