Skip to main content
Bokken Lasson - Kristi Kinsarvik

Bokken Lasson med lutt og et lurt smil.
Kostymet var laget av søsteren Alexandra

Bokken Lasson
og Chat Noir

Kristi Kinsarvik har laget en enkel forestilling om Bokken Lasson og den litterære kabareten Chat Noir. Du får høre sitater av Bokken selv, og noen av de gamle visene. Øystein Johnsen akkompagnerer og synger med.

På Chat Noir opptrådte Herman Wildenvey som konferansier, og etter hvert kom flere diktere, som Arnulf Øverland og Gabriel Scott. Publikum fikk høre sangere og se dansere fra inn- og utland. Blant annet fikk de besøk av spanske flamenco-dansere, noe som aldri hadde vært sett og hørt i Norge før. Per Krohg, som var søsteren Oda Kroghs sønn, bodde i Paris, men kom til Norge og dekorerte lokalet med svarte katter i alle fasonger, samt bilder og tekster fra kjente viser.

I fem år, fram til 1917, holdt de på. Wilhelm Dybwad, som var Bokkens samarbeidspartner, skrev viser til dagsaktuelle hendelser som kunne bli framført samme dag, slik som den dagen det ble meldt at Roald Amundsen hadde nådd sydpolen som første mann. Dybwad skrev i full fart, Bokken skaffet sjømanns-klær og framførte visa samme dag.

Men i 1917 klarte revyartisten Victor Bernau å forvandle Chat Noir fra en scene som var drevet nokså uformelt av Bokken Lasson, til et aksjeselskap med ham selv som direktør. Chat Noirs tid som litterær kabaret var forbi.
Chat Noir var blitt en revyscene.

Bokken Lasson fortsatte å synge og spille teater i mange, mange år. Hun levde helt til det året hun ville fylt 100.